Broddar

 

 

 

Vinterväglag kan vara halkigt och orsaka stora skador då kan det vara bra och använda broddar på sin häst.

Det finns olika typer av broddar beroende på säsong, gräsbroddar exempelvis när du rider/tävlar på sommaren på blöta gräsbanor. Vinter/isbrodar för vinterunderlag.

De allra flesta skor har redan gjorda hål för broddarna, två st på vanliga skor, ibland har travare sex broddar som oftast är fasta på skon.

Broddhålen har olika storlek, 5/16" eller 3/8" vilket är de allra vanligaste.

GängtappVinterbroddGrässbroddar

 

Höga broddar ger bättre fäste, men oxå en onaturlig vinkel på hoven, om de ej sjunker ner i underlaget. Låga broddar är mer skonsamt.

Ofta kommer det smuts och annat i broddhålen, man kan då använda blindbroddar, små gummi broddar som man stoppar i hålen så smuts inte kommer in, det finns oxå små metallbroddar, men risken är att de kanske slits ner och blir då väldigt svåra och få ut.. Man kan oxå använda bomull som man fuktat med hovfett eller liknande för stanna i hålet.

Man använder gängtapp för att göra vid broddhållen, lättas är och peta med något spetsigt föremål och få bort det värsta och sen gänga med gängtappen som gör "räfflor" för brodden.

Låt inte hästen stå med broddar utan endast under ridturen, pga felvinkeln som uppstår är det inte bra att stå med dem på.