Foderförstoppning- tillkalla din veterinär!!!

Vissa hästar kan vara mycket glupska och slänger i sig maten FÖR snabbt. Ofta händer det att man har foder i krubban när man tar in hästarna från hagen och då finns risken att glupska hästar sätter i halsen om fodret inte är uppblött eller hästen har tillräcklig tillgång till vatten. En bra idé är att ge hästarna höet en stund innan man ger kraftfodret.

Torrt foder, ofta pelleratat,  sätter sig lätt som en propp i halsen. Tillgång till vatten uti i hagen under dagen är mycket viktigt. Tänk själv och försök svälja en torr muffin utan dricka!!!!

Viktigt att tänka på är att betforn är tillräckligt uppblött!!! hellre för mkt än för lite!


Hur ser jag att hästen har foderförstoppning då?

Det kommer väldigt mycket slem ur mun och näsborrar och kanske to m matrester, hästen försöker svälja och "harkla" sig men det går inte. Hästar har INGEN KRÄKREFLEX och kan alltså inte få upp det som sitter i halsen. Det finns stor risk för att  mat eller annat som satt sig i halsen åker ner i lungorna, dvs fel strupe. Kommer det ner saker i lungorna ruttnar det där snabbt och ger lunginflammation snabbt, som kan vara livsavgörande.  Tillkalla därför alltid veterinär vid foderförstoppning, vänta inte för länge.

Hur kan man undvika detta?
Ett tips för att undvika att fodret fastnar är att ha 1-2 dl majsolja  i maten vid varje måltid, detta smörjer "systemet",  även tarmarna så man undviker förstoppning. Exempelvis en häst som tuggar mycket av halmen i boxen och kanske dricker för lite.

Som "bonus" för att man använder olja i maten får hästen mycket blank hårrem och "sega" hovar, dvs det gör nytta mot "knäckebröds" hovar oxå... dock måste man ha detta i maten en lång tid minst 3-6 månader för att dessa effekter ska märkas. Jag har alltid majsolja i maten till mina hästar!

Du kan oxå koka linfrö lite då och då till hästen för att hålla magen och tarmarna i bra skick. Köp vanliga linfrö i matbutiken och koka enligt anvisningar på förpackningen....blir en mkt klibbig seg "smörja"... det är inte fröna i sig utan det "smörjiga" som bildas vid kokningen som är bra för magen och tarmen...

Om man har en riktigt besvärligt häst med maten som slänger i sig maten, kan man med förutsättning av man har en stor krubba, lägga STORA stenar i krubban, så de får jobba lite med att få upp maten... Viktigt att det som sagt är STORA stenar... så det alltså inte finns risk för att de ska kunna äta dem!!!


Detta är allmäna rekommendationer och Horseway ansvara inte för ev behandlingar etc på andras hästar!