Varför klipper man hästar på vintern?

Under kallaårstider syns ofta klippta hästar. Det kan verka något underligt att först klippa hästen och därefter
lägga på den täcken. Jag har länge åkt ut och klipp alla sorters av hästar och med mkt varierande pälslängd. 
Varför gör man då detta?

Tränar du intensivt och hästen svettas mkt är det en god idé att klippa och träningspassen blir lättare och trevligare. De flesta nyklippta hästar blir klart piggare efter klippningen... har energi över till annat istället! Efter klippning måste man  dock använda vintertäcke däremellan för att ersätta ev avklippt päls.

När hästen rids/körs/arbetas blir muskelaturen varm.  Hästen måste göra sig av med denna värme, så att inte kroppstemperaturen stiger för mycket. Är då vinterpälsen för tjock och lång blir hästen snabbt svettig och orkar inte arbeta lika hårt som vid kort hårrem. Då hjälper det hästen att klippa den! Då underlättar man för hästen att avge den överflödiga värmen. Ofta får man en piggare och gladare mer arbetsvillig häst efter klippningen.

Alla djur kan inte svettas men människan och hästen är en av de goda svettarna!! Hästar är jämnvarma djur och håller sin kroppstemperatur konstant genom att avge över-värmen via sin ämnesomsättning. Hur mycket värme som avges beror på djurets storlek och kroppsyta och temperaturskillnaden i omgivningen. Djur har sin olika temperaturområden som de trivs bäst i.

          

OBS. Alla hästar behöver dock inte klippas!!!
Det är främst de hästar som rids och tränas kontinuerligt. Man klipper sällan islandshästar, shettisar exempelvis. De kan ju givetvis oxå vara i träning men klarar ofta ett lite kallar klimat än exempelvis arab, fullblod.

När???
Lämplig tid att klippa hästen är i oktober/november på hösten och kanske ännu en gång i januari/februari.
Man klipper inte  så fort hästen börjat sin fällning, när vårfällningen börjat är det för sent att klippa.

Unghästar och föl, under 3-4 år ska man INTE klippa bara för att få fin päls. Ett föl, som kan se lite roligt/skabbigt ut när de tappar fölpälsen skall alltså INTE klippas! Man ska  inte störa hästens pälssättning om man inte "måste", det kan ju vara fall vid sjukdom etc.... Man ska försöka att inte störa  den naturliga hårsättningen på hästen.

Täcke
Har man nu klippt sin häst innebär det att hästen blivit av med ett lager av sin egen isolering. Då måste detta ersättas med täcke både inne i stallet och utomhus när hästen inte arbetar. Använd  ridtäcke/ländtäcke vid arbete och har du valt sadelklippning är detta extra viktigt.
Täcke skyddar din häst mot kyla, vind och regn och så att hästen inte blir kall i muskler och kropp. Blir den kall och förkyld är risken klart större för förkylning och andra onödiga sjukdomar.

En långhårig häst torkar mycket långsamt, sätter man in den blött blir den mycket lättare sjuk. Torkningen går långsamt och mkt fukt avges. Hästen blir kall.

En klippt häst torkar snabbare och avger mindre fukt till sin omgivning vilket har en positiv effekt på stallmiljön. Det är upp till dig som ryttare/skötare/hästagare att hålla din häst varm och inte klippa för att det är snyggt. Tänk på att det kräver mer jobb med täcke!

Beroende på ras givetvis blir vinterpälsen olika tjock, men överlag så mår en häst i träning bättre med mindre päls. Tänk igenom hur mkt du rider, hur mkt hästen svettas vid ridpassen.....om det verkligen behövs eller inte.

Det är inte alldeles lätt att klippa sin häst fin och korrekt. Saxar är vass och man kan skada och bränna hästen om du inte gör rätt med saxen. Använd en sax som är avsedd för häst. Saxen blir varm på eggen och det gäller att "hålla saxen i rörelse" hela tiden, och smörj någon gång undre klippningen.

Tänkt ut detta innan du klipper:
  • Hur mycket pengar och möda är man beredd att lägga ner på ersätta avklippt päls? tid ..pengar på täcken etc.
  • Vilken temperatur är det i stallet som hästen står i?
  • Hur länge går hästen ute i hagen?
  • Hur mycket tränar jag min häst?
  • Var rider jag? inne eller ute?

Det är en liten konst att få en snygg och jämn klippning som kräver övning. Halsen är ofta den lättaste delen. Vissa ställen på kroppen är ju lite svårare att komma åt...mellan frambenen. Lyft benet och håll fram det så du kommer åt, där finns mkt veck så var försiktig så du inte skär hästen.

När du klipper under magen, bakbenen...håll exempelvis gärna din vänsterhand uppe på hästens rygg... böjd ner och klipp men högerhand.. på så vis "känner" du lite vad hästen reagerar på och kan vara mer beredd.

För att få en fin form på din klippning, lägg en vojlock och rita med krita eller tuschpenna före du klipper så har du lättare för att få jämna och fina linjer när du sen klipper. 


Täckesklippning
Anpassa därefter klippstil efter behov. Om man sadelklipper hästen så bör man inte bara ha vanligt täcke utan även ridtäcke.

Rider du mkt ute och hästen är i hagen mkt så bör du välja en annan klippning eftersom korset är bara och lättare blir kallt. Välj istället en klippning med mer sparad päls.

Tänk också på att hästen blir mer känslig för skav där du klippt bort päls. Undvik att klippa hela benen eftersom risken att den får sår och skav då är stor om du sen använder benskydd, lindor eller annat.

Även bogen är ett känsligt ställe eftersom hästen kommer ha mer täcke!!! som ofta kan ge skav på bogen.

 

Säkerhet är en viktigt detalj när du klipper! Hästar är flyktdjur av naturen och även den snällast hästen kan bli rädd.

Använda en jordfelsbrytare på sladden på saxen, skulle något gå fel så bryts strömmen direkt. Var noga med att hästen INTE kan trampa på sladden. Lägg den över axel och håll den undan så mkt de går från hästen.

Även en lugn häst kan bli kittlig, reagera på ljudet, eller "klippkänslan" av saxen. Är du osäker så anlita eller ta hjälp av någon som har erfarenhet av klippning.

 


Spårklippning. Har man inte möjlighet att "täcka" hästen lika mycket är detta en bra variant. Flertalet hästar klarar sig bra utan extra skydd för kylan med den här typen av klippning  inne i stallet, dock behövs utetäcke.

Var gärna två personer när det är dax för klippnng ifall något skulle ske. Vara ensam vid ev olycka kan förvärra situationen avsevärt.

Vissa saxar låter mer än andra. Bomullstussar i öronen är en bra hjälp. Ha gärna morötter eller annat som din häst tycker och om beröm om hästen gör rätt. Tuggfunktionen hos en häst har lugnande inverkan.

 

Jaktklippning
Hästens päls måste vara torr och ren när du ska klippa.

När man klipper så är det mot hårriktningen. Dvs du får ändra riktning på saxen många gånger under en klippning. 

Håll saxen plant mot hästens hud.

Saxen blir ofta varm, ta pauser.

 

 

Det kan vara mycket behagligt med klippt häst både för hästen och ryttaren av praktiskta själ...men glöm INTE att ersätta avklippt päls med extra täcken om du väljer klippa din häst. Risk för förkylning annars.

Hästsaxar finns att köpa i det flesta större ridsportsbutiker eller Granngården, Svensk Foder etc. En bra standarssax kostar ca 3-4000 kr.. skär till saxen ligger ca 7-800kr st... Alltså inte alldeles billigt. Det finns många erfarna som klipper för 4-700kr, och ska du bara göra det 1-2 gånger på år, är det kanske billigare, säkrare och chansen få en fin klippning störrre när du anlitar en erfaren "hästklippare". Fråga gärna hur många hästar som han/hon klippt tidigare för att vara på säkra sidano och om jordfelsbrytare används, för din häst säkerhet.

Har ni någon fråga ang klippning så maila mig gärna anna@horseway.se har många års erfarenhet av klippning av alla sorters hästar.

 

 

Anna Engfelt