Lite andra ovanliga hästar i historien

 

 

Enhörningen
Vacker som en dröm och mystisk

 

 

 

För att tämja en enhörning måste du vara godhjärtad och ren som en jungfru. Lyckas du få en enhörning i ditt stall, måste du hålla den skinande pälsen kritvit, putsa hans gyllende hovar och polera den spiralformade hornet i pannan, gör du det blir han din trogne tjänare. Som tack läker enhörningen dina sår, varnar för fiender och renar ditt dricksvatten. Det svåra är att hitta en enhörning! De finns nämligen bara i fantasin! Förr i tiden sålde man hornet från narvalen och påstod det var enhörningshorn!

 

 

 

 

 

 

 

Dala hästen
Luktfria hästen

Liten o söt och passar överallt. Dalahästen har funnits sen 1600talet, de var från början leksaker. Idag säljs det som souvenier. Från början var de röda med numera kan man köpa i alla möjjliga färger.

 

Sleipner
hästen med åtta ben

Oden, den nordiska mytoligins högste gud hade en häst som hade åtta ben och hette Sleipner. Sleipner ansågs vara den främsta av alla hästar. Det var med hjälpa av Sleipner Oden förde de döda till Vallhall.

 

Bäckahästen
Varning för denna hästen

Rädda för bäckahästen? det var man förr. I sverige trodde man innan att det fanns ett vattenväsen som kallades bäckahästen, det var en svart och vitfläckig häst som lurade barn att rida på dess rygg. Hästen förde sen bort dem för alltid, ner i det djupa vattnet. Tokigt tänkt!

 

 

 

 

 

Brandklipparen

Brandklipparen var kung Karl XII´s häst.

Även kungens hans far ska ha ridit. Enligt legenden levde hästen i 40 år, men sannolikt kan det ha varit fråga om två hästar med samma namn. En minnessten/gravsten över Brandklipparen står utanför kyrkogårdsmuren vid  Ängsö kyrka och slott i Västmaland.Det berättas att en stalldräng tog sitt liv i stallet och i förtvivlan slet sig hästen och sprang ut ur stallet och bländad av solen kastade han sig rakt in i en mur och dog. Det sägs att den som i dimmiga nätter, lyssnar riktigt noga fortfarande kan höra hans förtvivlande gnäggningar.