Säkerhet med och runt hästar

Hästar är stor djur som kräver att man tänker på säkerheten både för hästen och människan. Många säger ofta är rida är en farlig sport, men många av dessa olyckor hade kunnat undvikas om man bara tänkt mer på säkerheten för både häst och människa.

Vem vistas i stallet? vilken typ av häst hanteras, utrustning och miljö runt om  etc... det är många faktorer som spelar in!!!

Boxen och dess miljö
I vissa stall flyttar många hästar in och ut, ridskolor, handelstall, hingstationer etc. Dels slits stallet mer och viktiga man  ser över sakerna. Boxarna byggnad påverkar hur hästen trivs i boxen. Man ska ha en skiljevägg så hästen bara har en boxgranne och minst en boxhörna fri och fodringsplatsen ska inte vara för nära grannhästen, så att hästen slipper försvara sin mat och kanske stå och sparka och föra väsen, som det ofta kan bli vid fodring!

Galler med rätt avstånd mellan stängerna är viktig för att inte hästen ska kunna fastna med benen/hovarna om de skulle sparka högt. En större rejäl bult-sax bör finnas i varje stall, vid ev olycka om du behöver få loss ett galler. Vilket ofta är tjock inte inte alldeles lätt att få loss när olyckan är framme.

Jag har själv haft en häst som med bra kraft sparka på galler högt upp och avstånden var så han INTE skulle kunna få in hoven...men han sparka så hårt så det böjde sig och han fick in hoven. Ingen rolig syn men en "hängande häst"... och MYCKET farligt för ben, senor etc... Den jättelika bultsaxen stog som tur var 3 meter bort och man blir riktigt stark vid ett sådan tillfället och detta gjorde att han "hängde" med sitt ben max 1 minut!!!! jag tror skadorna på denna häst kunde blivit mycket värre om han hängt där länge!!!

Jordbruksverket har regler för hur boxen ska utformas för att anses säker för din häst läs mer här

Utkast från jordbruksverket:
För öppningar i galler är det svårare eftersom lämpliga öppningar varierar med ras och storlek på hästarna. Små hästar och föl har mindre storlek på käke, hovar och huvuden än stora hästar. Som vägledning anges i Statens jordbruksverks allmänna råd lämpliga öppningar i stående och liggande galler för "små" och "stora" hästar (mankhöjd 1,49 - 1,60 m resp. 1,61 - 1,70 m).

För liggande galler anges t ex att öppningarna bör vara < 85 mm eller 160 - 200 mm eller > 450 mm.

I öppningar som är < 85 mm kan normalt inte dessa hästar få in en hov och fastna. Öppningar mellan 160 - 200 mm är så stora att ingen hov riskerar att fastna men så små att hästen inte får in huvudet. Om öppningen är > 450 mm finns ingen risk att hästen fastnar med huvudet. I öppningar vars storlek ligger mellan de rekommenderade riskerar hästarna att fastna med någon kroppsdel och dessa storlekar på öppningar skall därför undvikas.
Motsvarande resonemang kan föras när det gäller stående galler där rekommenderade öppningar för "stor" och "liten" häst är < 25 mm eller 65 - 85 mm.

Krubba och vattenkopp
Det beror på storleken på din häst vilken höjd krubba och vattenkopp ska hänga på. Shettis behöver naturligtvis lägre ner en än ett halvblod!!!
Vissa hästar "klättrar" på inredning och kan då skada sig på krubb och vattenkopp. Ge då hellre denna typ av häst mat på golvet! En söndersparkad vattenkopp eller krubba kan vara mkt vass.

Ska du använda hönät, tänk nog på hur din häst uppför sig i boxen. Dels är det en icke naturlig ställning för hästen att äta i...huvudet uppåt...istället för neråt. Det är lätt hänt att hästen kan fastna med benet i ett hönät.

 

Elektriska apparater och belysning
Ha allt sådan på gott avstånd från hästar så det inte kommer åt. Belysning bör ha kåpa som skyddar eller t om  galler. Det finns givetvis regler för hur du får sätta upp el i stallet, beroende på brandrisken.

Många har en stallradio....sätt jordfelsbrytare på den. Ofta är inte dessa radioapparater gjorda för smutsig dammig miljö och det kan bildas gnistor...och börja brinna.

Brandsläckare och vattenslang
Placera detta lättillgängligt och väl synligt för alla. Grimma och grimskaft skall oxå finnas framme vid händelse av brand och du snabbt måste få ut hästarna. Då hinner man sällan letar grimma och låsa upp sadelkammare etc. Läs mer på trygghansa vilken typ av brandsläckare du ska ha. här

Boxlås/öppning och haspar
Beroende på box- hag konstruktion så sticker ofta fästen eller liknande ut och kan skada din häst, och dig själv. Lätt hänt att man fastnar med täcket eller hästen slår i höften.

Ta ut svängarna---- När du leder igenom hästen genom dörr, öppningen i hagen  MÅSTE du ta ut svängen mer än när du bara själv går igenom, för att inte hästen ska slå sig i sidan. En häst som slagit sig på detta vis har ofta mycket brått ut eller in genom öppningar! Ganska svårt att träna bort när det väl har satt sig i hästminnet.

Krokar-Upphängning
Krokar för reskapen, träns etc får inte placeras så att hästen kan skada sig på dem när de går förbi, kan ju hända att en häst kommer lös och då ska de inte kunna komma på ett sådant sätt så att de fastnar river sig på krokar, utstickande spikar etc. Dessutom förstör man lätt sina kläder, täcken etc när man går förbi.

Lös häst
Ibland kommer tyvärr hästar lösa ibland. Viktiga att tänka på är att de inte kommer åt foder, och att du har utrustning, grepar, krokar etc placerade så INTE hästen kommer åt och skadas.
Foder bör låsas in och förvaras i stängda kärl. Många hästar har dött av kolik eller foderstrupsförstoppnin av för mycket torr betfor.

Har man hästar i spiltor, kan bundna hästar känna sig trängda och bli rädda om en löshäst kommer, och det kan bli fight.  Ska du gå in till en spilthäst som det ofta är på ridskolor, påkalla hästen uppmärksamhet genom exempelvis prata så den inte blir överraskad och kanske sparkar eller hoppar åt sidan..där du kanske står. En häst kan "komma av sig" om det går en annan häst förbi och "glömma dig" ..påkalla alltid din hästs uppmärksamhet.

Människan i stallet
Hur van du än är ska du vara försiktig. Tänk efter före! Var du ställer dina saker, grepen, krattor, högafflar... tyvärr lär människan ofta bra av misstag, dvs när olyckan redan varit framme!
Lär alla att inte gå bakom hästen! Kan vara en häst som sparkar. Viktigt visa barn detta. Man bör inte springa och tjoa i ett stall, leka ska man göra någon annanstans.

Ska du binda upp en okänd häst..... använd balsnöre mellan grimma och kedjor för att minska risken för panik och att hästen slår över om den får för sig att rycka sig loss och inte kommer loss. Då är balsnöre ett bra alternativ. Men vissa hästar kommer ju på att rycker jag lite så kommer jag snabbt loss... hm... vissa då vänligt men bestämt att hästen ska stå kvar och inte dra bakåt....putta fram hästen så den inte står i "sträck"

Skäm inte bort din häst så den blir nafsig och tillåts sparka eller göra andra hyss. Ordning och reda i stallet, utrustning och foder placerade på korrekta ställen mininmerar risken för olyckor avsevärt. Dessutom är alla hästar olika och reagerar olika på saker och ting i ett stall eller i dess närhet.

Stallgången och marken
Stallgången ska vara torr och ren för att minska risken för att hästen, eller du själv halkar. Blött betonggolv kan vara lurigt att gå på. Se till att marken runt stallet och hagen inte är fullt med skräp och vassa föremål. Tyvärr är det en vanlig syn, gamla bildelar och skrot bredvid hagar.....vassa föremål som en lös häst lätt skadar sig på.

 

Har du någon berättelse eller synpunkt eller nåt annat ang säkerhet häst/ människa så skicka gärna in och berätta och vi publicerar det här för sprida informationen vad man ska tänka på eller vad som kan hända.

 

Anna Engfelt