Hästens sömn - Sover hästar?

 

 

När en häst ska lägga sig ner viker den först frambenen och lägger sig på knä, den sträcker fram huvud o hals för att hålla balansen och låter sedan bakdelen falla ner. När den sen ska resa sig upp börjar den med häva sig upp på frambenen till en sittande position, sen därefter med ett litet knyck ställer den sig upp även på bakbenen.

Sover stående eller liggande

Hästar har speciella senor i benen som göra att benen kan låsas och inte trillar omkull vid sömn, vilket vi människor skulle gjort. Detta gör att hästen inte behöver använda så mkt muskelstyrka för att stå och sova. När hästen ligger ner trycks kroppen ihopa delvis vilket gör det svårare att andas för hästen, därför väljer de ofta att stå, men de flesta hästar ligger ner ca en gång per dygn, förutom gamla och sjuka hästar eller ston som ska föla. Det är tungt att lägga sig och resa sig för hästen. Ett föl har det lättare och gör det därför oftare.

En häst som sover stående hänger med huvudet, lite hängande överläpp och vilar ofta ena bakbenet. Står hästen o sover så närmar dig lite lugn så du inte överraskar hästen.

Hästar vilar och sover gärna i grupp, ofta är någon vaken som kan vaka över flocken. Hästar sover olika djupt, precis som vi människor, de kan dåsa, sova lätt eller djupt. I djupsömnen ligger de oftast ner.  Hästar sover många små stunder per dygn och kan sova både på dagen och på natten. Den sover ungefär 3-4 timmar sammanlagt per dygn, uppdelat å 5-7 sömperioder. Om hästen bytat stall eller ex fått nytt foder, eller nya kompisar påverkas dygnsrrytmen och hästen sover i regel inte djupsömn den första tiden. När den känner sig trygg igen, sover den djupsömn.