Välj rätt häst

 

Vad ska man då leta efter när man söker häst?

Nr 1- vilken typ av ryttare är du? vilket mål har du med din ridning?
Tänk efter noga vad du vill göra med din häst... motionsridning...tävling...etc...Din häst bör ha samma temperament som dig själv för att ni ska passa ihopa!!!

Visst är det trevligt att köpa en Grand Prix häst (och dyrt).....frågan är om man är på den nivån själv och kan utnyttja en sådan häst. Visst vi vill alla uppåt...men börja på första steget på stegen...man kan  byta upp sig sen.

En viktig sak och tänka på att framgång i hästvärlden gör sig inte själv, det är mkt jobb och kräver kontinuitet! Vilja och tålamod.

Tyvärr är det ibland lockande att köpa den "häftiga", heta och tuffa hästen. Men det kan bli för tufft oxå och då blir det mer trista stunder en trevliga stunder i längden!

Köp en häst som passar dig och din ridning.....men våga samtidigt välja den glada och pigga hästen för oftast har de en bra arbetsvilja och vill lära sig saker.

 

Hästen...hur ska den vara?

Vad jag tittar efter är rörelsemönstret......hästen ska lätt kunna öka minska, korta och länga sig. Viljan i hästen är mycket viktig tycker jag...har den en positiv syn och anda och är arbetsvillig.

Hästen ska ha bra grundgångarter. Hästen ska kunna gå att påverka och vara en flexibel häst. Hästen ska ha det lite i sig, annars har du ingen bra grund att börja med.  Galoppen är viktig att hästen ska kunna komma fram OCH tillbaka!  En häst måste kunna lyssna på skänkel, man ska inte behöva knixa ner med starka bett och annat.

Köper eller har du en unghäst tänk på att ha korta pass och bibehålla lekfullheten hos hästen och så villigheten och arbetsviljan inte tar minskar eller försvinner.

Exempelvis en dressyrhäst, som de flesta tror ska vara en lugn filbunk... för de högre klasserna krävs en het och villig häst, ju hetare ju mer samling!!! dvs lite power i hästen krävs för att nå det där lilla extra....MEN vad är det du vill göra med din häst? Kanske motionsrida...träna... tävla då och då. Försök hitta en häst som passar din profil som ryttare och ditt temperament

Spänst och spänning....hårfin skillnad men HELT olika resultat!  Spänn av innan du går in på bana eller ska utföra något! garanterat bättre resultat. 

Härstamningen är givetvis en bidragande faktor när man letar efter häst. MEN pappret vinner man inte på! det finns många trevliga hästar med okänd härstamning och enorm kapacitet iallafall. Många kanske kommer ihåg Jappeloup.... korsning fullblod/travare som endast var 1.57 cm hög men hoppade i världseliten i många år helt enastående!
All avel blir inte grand prix hästar även om stamtavlan är det bästa!

Jappeloup

 

Viktiga egenskaper för en hopphäst

-Bra galopp
-Bra språng/kapacitet
-Rätt extriör
-Bra ansatt huvud
-Bra temperament

Att hästen har:
-Lydnad/Fokusering
-Kondition
-Smidighet
-Styrka
-Spänst
-Teknik

All leta häst på annons är inte lätt....alla låter ju jättebra och säljaren vill sälja!  Har du möjlighet använd gärna kontakter, vänner bekanta som kanske rekommenderar någon häst!

Tänk igenom vad det är du letar efter och vill ha redan innan du åker och provrider en häst. Många gånger låter det ju väldigt bra och precis som det man letar efter...men när man kommer dit är det något helt annat!

Flertalet gånger har jag inte ens kommit till hoppningen, för det är inte min typ av häst! Säljarna ser ofta lite fundersamma ut och frågar om "ska du inte provhoppa"? nej..är det inte min typ av häst...varför hoppa? spar hästen... och förklara då varför till säljare!
Risk för krascha om hästen inte alls stämmer med din ridning ökar. Det är inte speciellt självförtroendehöjande för varken dig eller hästen.
Fel en gång eller två kan alla komma på hinder, men det får inte gå för mkt fel...då passar ni inte ihopa, och det kan skada hästens förtroende för ryttaren i framtida bruk.

Men givetvis provhoppar man ju vissa av hästarna man provar. En okänd häst börjar jag alltid med att travhoppa,och därefter galopphoppa.

Välj rätt häst ..och du kommer ha mycket glädje framöver. 

Lycka till!

 

Anna Engfelt