Rätt vojlock

Det finns många olika vojlockar att välja på idag. Små, stora, tjocka, färgglada, med inbyggd pad etc... vilken ska jag använda???

Vojlockens främsta uppgift är att skydda hästens rygg. OBS..den kan aldrig få en dålig sadel att ligga bra..byt då sadel!

Det finns olika typer av vojlockar: dressyrvojlock som har rak "front" och är djupare för att täcka hela kåpans längd,  passar alltså till dressyrsadlar men även till islandssadlar som har ett liknande utseende i form.

Det är viktigt att hålla vojlocken ren och helst inte ha samma vojlock på för många hästar. Använder du en skitig vojlock kan hästen lätt få sadelknutor...en slags kvissla...knuta under huden som kan ta rätt lång tid att få bort och det kan bli stora problem med ömhet, skav irretation och du kan till sist inte kan lägga på sadel alls. Ha därför gärna några stycken vojlockar att byta mellan ofta.

Hästar som lätt får skav finns det olika typer av pälsvojlockar. Renpäls är extra bra för i varje "hårsäck" hos renen finns en lite luftbubbla...detta ger som pad en lite stötdämpande effekt under sadlen. Lite dyrare än en vanlig vojlock men värt pengarna.

Köp inte för stor vojlock utan kontrollera storleken på din sadel. För stor vojlock ger fler veck och kan orsaka mer skav.


Hoppvojlock har mer bågformad front, som passar hoppsadel. Vanligast är allroundvojlocken som passar de flesta typer av sadlar.
Vanligast är att hoppvojlocken täcker hela kåpans längd, men nu finns även amerikanske variant som är en mindre typ av vojlock, passar framförallt bra på flatbacksadlar.  

Fyrkantiga schabrak är vanligast idag. Förr användes "sadelformade" vojlockar mest.

Vojlocken ska inte vara för tjock. Har man tjock vojlock och ytterligare paddar eller underlägg kan sadeln bli för smal för hästen. En sadel som sitter bra på hästen ska egentligen inte behöva underlägg etc... endast en vojlock som suger åt sig hästens svett.

Har du för mkt under sadel kan det öven göra att din sadel börja glida, runt eller bak eller fram... och då kan du få sne sits utan att du märker det! Ibland krävs då något lite extra under sadeln! prova och var noga, ta någon sadelexpert till hjälp om du är osäker.

Sadelpad är mkt vanligt idag, det är beroende på häst och sadel vilken typ av pad du behöver.

Ex baksutten sadel..(bör stoppas om) kanske behöver något som höjer sadeln baktill, kilpad exempelvis. Dock är dessa rätt svåra få ligga still och på rätt plats.

Gelépadar finns i många olika sorter och storlekar. Ska fördela vikten ännu mer på ryggen. Dock är de väldigt "rörliga" och väldigt svåra att få ligga rätt.

 

Det finns även en typ av Westerpadar, en tjock fyrkantig sadelfilt som täcker en större yta av hästen än en vanlig vojlock. Passar INTE till vanliga sadlar även om den ser mysig ut, endast till westernsadlar.
Westernutrustning är gjord för att användas många timmar i sträck och är därför lite mer ryggvänlig och lite mer tryckutjämnande.

 

Att tänka på

  • Anpassa vojlocken efter sadeltyp och sadels storlek.

 

  • Passar sadeln dåligt, börja utreda den sen börja med vojlock och pad för att sadeln ska sitta så bra så möjligt och på rätt plats.

 

  • Ha fler vojlockar att byta med om din häst svettas mkt..kanske behöver klippas

 

  • Var uppmärksam på tryck o skav, hästen kanske t o m ändrar form.

Anna Engfelt